Klassieke villa in een Breugeliaans landschap

Publicaties

Op een heuvelrug in een groene omgeving staat deze klassieke villa, enkel bereikbaar via een grindweg en een aansluitende, sterk hellende oprit. De stijlvolle woning werd gerealiseerd door Magnus Villas uit Olen. Het zicht vanop deze hoogte is fenomenaal en lijkt weggeplukt uit een schilderij van Breugel: de ene groene heuvelrug na de andere, zo ver het oog reikt.

Warm en landelijk minimalistisch 

De villa bevindt zich op een perceel van 30 are en de bouwheren wensten optimaal gebruik te maken van de schitterende vergezichten. Hun keuze ging uit naar een klassieke architectuur, een bouwstijl waarin Magnus Villas sterk uitblinkt. Ze wensten tevens binnen een warme sfeer op te roepen en gezelligheid te creëren met afzonderlijke kamers. Zowel buiten als binnen oogt de villa landelijk minimalistisch en authentiek. Dit dankzij de gebureerde gevels, het houten schrijnwerk, de erker aan de voorgevel, de muurankers, de steunberen en de raamnissen met dagkanten van net geen 20 cm. Ook naar binnenafwerking toe werd met een zacht kleurenpalet gewerkt van wit, taupe, houtkleur en zwart. Aan de voorzijde van de woning bevindt zich een grote, verharde parking, waardoor de statigheid van de voorgevel nog meer op de voorgrond treedt.

Twee dominante zichtassen 

Het architecturaal concept is gebaseerd op twee duidelijke zichtassen over de hele lengte van de woning. Eén zichtas loopt vlak achter de voorgevel, de andere bevindt zich net binnen de achtergevel. Ze zorgen voor een rustgevend doorzicht en verbinden de individuele ruimtes met elkaar. De hal is een kleine, intieme ruimte waarvan de vloer bekleed werd met kleine natuursteentegeltjes. De vestiaire onder de trap werd open gehouden en in een nis, recht tegenover het gastentoilet, werd een handwasbakje geplaatst op een lavabokastje in zwart houtfineer. Boven de lavabo hangt een sfeerlampje met armatuur in beton.

Rechts van de hal geeft een deur toegang tot een multifunctionele ruimte. Links achter de voordeur begint de voorste zichtas die naar de keuken leidt. De kastenwanden in de keuken zijn uitgewerkt in donker eikfineer. In één van de gesloten kastenwanden werden nissen aangebracht met ingebouwde verlichting waardoor er een huiselijk gevoel ontstaat. Op de keukenvloer liggen grote keramische tegels in natuursteenlook. Het keukeneiland beschikt over een onderbouw in ruwe bonanza-eik met daarop een blad in composiet. Boven het eiland hangen pendels met armatuur in beton en elders in de keuken werd gewerkt met inbouwspotjes. De spatwand is uitgevoerd in silestone-composiet, met daarnaast een verborgen deur die naar de voorraadruimte leidt. Rond de erker, die uitkijkt over de parking, werden vaste zitbanken in bonanza-eik gebouwd. Daar bevindt zich een houten tafel die gebruikt wordt als eetruimte voor het gezin. Aansluitend op de keuken bevindt zich een mudroom met houten wandkasten waarin onder andere de technieken werden ondergebracht. Op de vloer ligt een getrommelde en gezaagde vloer in blauwe hardsteen. Een verborgen deur geeft toegang tot de wasruimte.

Ingekaderd landschap 

Ook de tweede zichtas loopt langs de keuken en verbindt deze met het salon, met de trap en met een vergader- en bibliotheekruimte die ook als formele eetplaats kan gebruikt worden. In deze laatste werd opnieuw een deur verborgen in een kastenwand, waarmee de ruimte van de keuken kan worden afgescheiden. Op de vloer een parket in eik. De bibliotheek is ook langs de hal bereikbaar via een zwarte stalen deur. Rond de tafel in ruw hout werden twee soorten kuipstoeltjes gemixt. Het salon is open tot in de nok en wordt van extra sfeerlicht voorzien door een grote bolvormige pendel en twee zwarte wandlampjes. De haard zit ingebouwd in een bakstenen schouwmantel in hetzelfde bureerwerk als de buitengevels. Een zitbank en twee zeteltjes in fluweel dragen bij tot de warme, huiselijke sfeer. Een groot raam in het salon kijkt uit over de terrassen en trekt de natuur naar binnen. Het schrijnwerk van dit raam is langs binnen zwart gelakt waardoor het landschap als het ware ingekaderd werd. Voor het grote terras werden, net als in de keuken, keramische tegels gebruikt met een afboording in blauwe hardsteen. Een kleiner halvemaanvormig terras flankeert het grote salonvenster.

Spelen met hoogtes

Tussen de keuken en de bibliotheek bevindt zich de trap die uitmondt in de centrale nachthal met links de twee kinderkamers en rechts de mastervleugel. In de nachthal ligt parket en werd een balustrade in donker smeedwerk aangebracht. Hier werd gespeeld met ramen op verschillende hoogtes en formaten, waarbij het hoogste raam zich boven de voordeur bevindt. Ook de hoogte van de plafonds werd afgewisseld. Zo bevindt zich helemaal rechts een trap naar een vide, open tot in de nok.

Eén van de kinderkamers werd als een alkoof ingericht met een opstapje. De kinderkamers beschikken over een afzonderlijke badkamer met inloopdouche. De mastervleugel is voorzien van een ruime slaapkamer en een dressing met wandkasten en centraal ladenblok. De masterbadkamer is zowel bereikbaar via de dressing als via de nachthal. Net als in de hal liggen ook op de overloop kleine tegels. Het vrijstaand bad werd overdwars geplaatst. Het lavabomeubel is in donker eikfineer met een blad in composiet. Achter een rookglaswand bevindt zich de inloopdouche. Alle kraanwerk is van Dornbracht. De hele woning, zowel binnen als buiten, straalt warmte, gezelligheid en authenticiteit uit, helemaal in overeenstemming met de uitzonderlijke locatie.

Bron: the art of living